suka ke blog ni?

::: Anniversary :::

Daisypath Anniversary tickers

Friday, May 22, 2009

+ penyakit sekarang +

lagi sekali ain cuba untuk berkongsi cerita tentang selsema babi (H1N1).
seperti minggu2 lepas, malam tadi ain tak lepaskan peluang tengok HALAQAH di tv9.
dan tajuk perbincangannya adalah selsema babi. dan panel jemputan mereka adalah ustaz farid ravi abdullah dan juga dr danial zainal abidin

seperti biasa ain cuma ambil sedikit sahaja petikan yang bg ain amat menarik.
iaitu.

" ada sebab mengapa ALLAH mengharamkan khinzir. dan ianya telah termaktub dalam AL-QURAN sejak beribu-ribu tahun dahulu. dan salah satu sebabnya adalah penyakit selsema ni.
khinzir ini adalah satu-satunya binatang yg menghasilkan virusnya tersendiri.dan binatang ini memang banyak virus. virus itu dikumpulnya di area kerongkongnya(klux silap la) dan akhirnya virus-virus ini akan menyerang manusia. sebenarnya virus2 itu hanya menyerang binatang,. tetapi disebabkan khinzir ini,virus itu telah diupgrade di kerongkongnya dan kemudia terhasillah satu virus baru yang menyerang manusia. virus selsema babi ini pernah melanda dunia sekitar tahun 1918 (maybe) dan menyebakan hampir 30-50 juta penduduk dunia mati.
oleh sebab itu,sekarang WHO agak kelam kabut kerana takut virus ini akan mengulangi sejarah lalu... "

"ada pakar @ tabib dr china zaman dulu kala berkata bahawa khinzir ini adalah binatang yang daging nya langsung tak elok untuk dimakan. binatang yang membawa penyakit."

itu kata pakar china zaman dulu kala..sedangkan kita tahu yang khinzir itu memang halal bg mereka...
bg pendapat ain, negara kita adalah negara islam dan sepatutnya kita sebagai negara islam jangan menternak khinzir.apatah lagi bila ain dpt tahu yang malaysia ini adalah salah satu negara pengeksport terbesar di dunia.itu bagi pendapat ain la.huhuhu....

nota cagu: segala cerita di atas adalah serba sikit tentang apa yg ain tonton mlm td.klu ada kesilapan im sorry yek.huhuhuhu....
renung-renungkanlah dan selamat beramal....

semoga ALLAH menyelamatkan penduduk muslimin dan muslimat.insyaallah.

+ Segudang Tagged +

salam semua..harini ain nak jawab semua tagged yang telah tertunggak..maafkan ain sebab terlambat kekawan..huhuhu...harini baru ada feel nak jawab tagged tu...

ok..1st tagged datang dr cik adraadlina kita...huhuhuhu....
dia nye tajuk hanya 10 perkara...hmmm..maybe 10 perkara ttg diri ain,kesukaan ain or kebencian ain..ape2 jelah ek adra,jnji 10 okie...

* suka membaca novel terutama sekali penulis yang berbakat.
* addict dengan RAM (ramfc)
* sayang pada silver beliau..@_@
* kategori panas baran gak la.
* muka serius, tapi perangai gila-gila
* kuat gelak
* kuat sakat anak buah-x berhenti selagi x penat,dorang x nangis or ain x kene marah.huhuhu..
* suka mengumpul jam- mahal ke murah ke asalkan ianya cantik.
* skang dok asik layan lagu wonderpet dan st12-puspa
* sedang mencari calon (sungguh x buleh blah statement ni.adehhh..sakit jiwa tol la.)

-okie,selesai 1 tugasan. pergi ke tugasan no2 plak.
mak oiii...banyaknye tagged kamu kaseh.... gini la..sebab ain tengah mood baik,ain jawab 5 soalan jek ek.huhu..(nak ngelat jek)

1) Apakah hubungan awak dengan dia (INSAN YANG MENGETAG ANDA)?
*salah seorang rakan di alam maya(blogger)

2) 5 impressions terhadap si dia..hurm...
* adeh..ni yang payah ni..ain xkenal dia la..
*dia kata dia suka menulis tp x suka membaca
*suka menulis tentang fantasy
*addict ngan kdorama and jdorama
*gila babeng suka ngan ryo apentah namenye...

3) Perkara yang paling memorable dia pernah lakukan kat awak?
*adeh..ni lg satu soalan sakit jiwa...

4)orable dia cakap kat awak?
* adehhh....adeh...adehh dan adehhh...

5) Kalau dia kekasih awak, awak akan?
* rasenye x mungkin.. im not a lesbo...(hahahaha)

-cukuplah tu ek kaseh..byk sgt..huhuhuhu......next assigment please....cewah...
okie.kali ni dari mama qarissa plak(kak watie la tuh).hehehehe....

Arahan tag ini.
1) Anda perlu print screen wallpaper di desktop anda yg sedang anda gunakan sekarang. Jangan tukar tau.




2) Bagitau kenapa anda suka wallpaper ini.

*kenapa ain suka ek. cuba korang tengok betul2.dan bgtahu ain apa sebab korang TAK AKAN suka wallpaper ni.dalam pic memang x cantik.tp kalau korang tengok kat komp ain berdepan.kompom korang jatuh chenta dengan pemandangan tu.memang sgt cantik.subhanallah-sungguh indah ciptaan ALLAH SWT.

3) Sila tag 10 orang kawan.

*soalan ni ain xmo jawab..huhuhu...tp kalau sesapa nak jawab silakanlah...

nota cagu: hope semua yang tagged ain puas hati la dgn jwpan ni..hehehehehe.....mmg ain "rajin" sgtr harini.tu yg byk skip soalan. hehehehehe..

 
Design by Amanda @ BloggerBuster