suka ke blog ni?

::: Anniversary :::

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, November 05, 2008

seorang y ku gelar mak!!!


sbnrnye aku nak wat citer ni koz dpat ilham dr kwan aku lea qistina...tetiber jer,,,

spttnyer citer ni nak di pos(komen) kan kat blog lea,,

tp tetibe x jd....sbb aku nak wat citer pasal mak aku plak...

so aku harap korang hayati ar citer ni,,,
.....................................................................................................................................................................
permulaannyer semase aku menuntut kat sekolah menengah teknik dato lela maharaja
(SMTDLM)...aku amik kos hortikultur hiasan & landskap (HHL)..
mase aku skolah dulu,,ayah aku dah stat sakit...
tp mak aku masih larat nak menjaga dier....
lutut dier pon ok lg nak wat keje2 berat...
yelar,,aku dok asrama kan,,
celah mane plak aku nak blik g tolong mak aku,,,
mau plak aku kene buang skolah lak nati...
hah,,lagi haru dunia nati.kdg klu weekend aku x blik kg,,
mak aku akan datang jenguk aku,,,leh dikatekn 2 mgu skali ar mak aku datang jengok..
bese lar,,anak bongsu lar katekan,...
hahahaha......gedik paria jer,,,kadang ayah aku pon datang gak...
itupon klu mak aku berjaya pujuk dier....
huhuhu...tp aku x kesah pon koz aku paham ayah aku x sihat....
aku ni bukan ar manusia spisis zalim,,,ade gak perikemanusiaan gak....
mak aku klu datang mesti bawah bahan mkann tok stok seminggu,,,
woooo,,,masyuk siot...klu mak aku bawak lauk plak...
aku mesti g pgil bespren aku si shalhah or hanim,azie,kecek,zue,,kdg2 nin join gak,,
tp xde ar aku pgil skaligus smua...gilak ke hape..mane cukup,,nati aku plak y terkebil2
pandang dorang mkn lauk aku....aku pgil mane y ader jer,,mane y ckup...
aku sbnrnye mmg suke ajak kwn2 aku makan mskan mak aku,,,
sedap wooo..
chef 1,2,3,4 smpi lar 1o pon xkan leh challenge msakan mak aku,,,
hahahahaha.......
pkra2 camni berlarutan smpi lar aku tamat f5....
pastu aku try apply upm,,,tp xde rezeki ar...
takat 2a spm,,sape nak wooo,,,
rmi lg y cerdik pandai kat luar tu...tp mak aku ttap sokong aku,,
dier kate cuber apply tmpt lain...hmmm,,time tu aku give up ar sket,,,
yelar upm tu u y nakkkkk sgt2 aku msuk...
last2 kaklong aku bwak borang ikm,,,aku pon layan aje lah dier...
isi borang bagai..anto pastu tggu kptsan,,,smuanya akk aku y choice kan....
mase tggu kptsan tu lar...aku dpat brite y mak aku kene skit buah pgg,,,
dah ar ayah aku tgh sakit,,pastu mak aku pon sakit...
bis tu sape nak msak??aku x reti dowh....
takat kemas2 umah tu leh ar..
aku klu mkan maggie tetiap ari pon aku x kisah,,
tp ayah n mak aku camner???ayah aku klu nak lauk mesti nak sambal nyer...
las2 aku try kpkaran aku msak lar sambal tumis ikan bilis,,,
nasib baik wan(nenek) aku ader tolong...
hari2 leh di katekan lauk tu jer..
kdg2 aku wat gak sup kentang...sardin...
lauk y sempoi2 jer....hah time tu lar mmg byak menguji kesabaran aku.....
dah ar aku kene msak,,,basuh baju,,sidai kain,kemas umah,,ntah hape2 lg....
ayah aku plak wat aku hilang sabar,,(spt citer y korang bace tu)
kdg2 aku mengamok,,,aku p tumbok dinding...aku nangis,,,
aku bukan ape,,
aku marah koz knape aku x dpt tangani hal2 ni sdgkan smua bnda tu remeh jer....
knape mesti aku marah ayah aku y mmg xtau ape2 tu,,,bukan salah dier lar ain!!!!
semua slah ko sendiri,,knape xnak blaja msak,,,
knape x reti nak sabar dgan dugaan ni??
kenapa!!!!
kenapa!!!!
then aku dpat surat dr ikm y mengatakan aku diterima masuk...
aku termangu...terduduk aku,,,
ya allah,,,pasni sape nak jage dorang plak???
adoyai,,,tertekan nyer aku...
xkan nak suh abg2 or akk2 aku benti keje??
gile ke hape??? last2 aku wat dunno jer...
tp kaklong suh aku trime tawaran tu.....
dlam tempoh aku wat preparation tu,,,mak aku kene msuk spital kpj...
doc y advicekan koz buah pgg mak aku dah itam,...
hmm,,,,kami adk brdk jage ayah kat umah n mak spital secare gilir2..
tp abg2 aku x bg adk brdk ppuan dier jage mak aku kat spital time waktu malam,,,
bior y lelaki jage...lebey2 aku ni koz aku rase dorang x yakin ngan aku,,aku ni kan anak bongsu..
hmmm,,,ntah lar....
pastu doc suh mak aku wat operation tok buang buah pgg blah kanan...
kami semua setuju wpon aku xtau ape2...
y wat kptsn smua abg2 n akk2 aku....xpelar..dorang lg berhak,,
so,,,ari nak operation tu pon tibe,,,tp ader mslah sket...
mak aku xleh dibedah aritu koz jantung mak aku tetibe lemah,,tp mak aku xpnah pon ader pykit jantung....
di samping rwtn pakar..mak aku pon wat gak rwtan tradisional....
balance lar....selagi ader jalan kami pasti cuba...
dah berpuluh ribu duit akk2 n abg2 aku abis...
kpj,,,spital swasta,,mahal!!!!! ceh,,
tp rawatan dier high class ar...xleh dinafikan lg....
sbb xdpt nak dibedah mak aku msuk blik icu...
tp kchtn mak aku makin pulih,,pelik kan.....
doc scan lg skali,,doc pon tpanjat y buah pgg mak aku x perlu dibuang...
aku pon pelik b ajaib gak ni...
tp waktu tu aku sengal lg,,so x pham ar ape doc ckap...
aku plak mlas nak tye kat adk brdk aku,,klu tye pon bkan ader jwapn...
baik aku diam jer...sonang cito..
pastu mak aku dipindah kan ke wad 2nd class...tp kejap jer koz kat depan katil mak aku tu ader
pesakit india,,,biler anak2 dier melawat,,,yaallah...
mcm pasar borng..cucu2 terlari sana,,lari sini...rase cam nak bg mkan kasuk aku size 7 jer...
lahanat tol dorang ni,,
dah ar mak aku kene msuk icu blik,,,jantung dier lemah blik...
tp x lame ar...
ktorg mntk bilik 1st class plak...
fuh,,nasib baik ader...so mak aku pon pndah ar bilik lg...
pastu ari aku dftar ikm pon tibe,,
kat umah aku x rase ape2..
aku bese2 jer,,msukkn beg dlam kete,,pki baju kurung,,
tp sblom g ikm,,aku sgah kat spital lawat mak aku...
aku pon pg,,,aku salam mak aku,,aku cium tgan dier...
aku nak nangis tp aku tahan,,,aku x suke nangis dpan org....
aku sedey koz mak aku sakit camtu tp aku plak xde kat cc dier...
akhirnya mak aku chat...spt bese...
cume skang ni mak aku dah x bleh wat keje berat....
klu kurang air,,skit pgg dier dtg blik....
nasib baik lar time aku dftar ikm,,abg burn aku baru plak abis blaja,,,
fuh,,ade kelegaan kat ctu,,,alhamdulillah...
aku bersyukur padamu allah....
spnjg 1thun stgah aku blaja,,mak aku lar y jage ayah aku...
pgorbanan mak aku terhadap ayaku lg besar...
aku xtau nak gmbrkan camne.....klu lar aku boleh jd spt mak aku,,,,
mmg aku nak jd spt mak aku...
wanita y penyabar,,,baik,,dier lar sgale2nyer....
waktu ayah aku meninggal mak aku lar y plg kuat kene tamparanyer...
mak aku longlai...x berdaya lagi,,teman soulmate dier pg slame2 nyer...
nak msuk bilik tdo dier pon dier dah xnak...
skang mak aku dah tdo bilik aku..xpe lar..aku pon weekend jer blik kg....
sejak dr hari tu,,jarang sekali mak aku masuk bilik dier..setiap kali dier msuk mesti air mata dier menitis,,
dier cium baju2 ayah aku,,kain2 ayahku,,,
aku sedey tp aku x nangis,,sbb aku xnak mak aku tgok aku nangis...
aku nak mak aku tgok y aku ni tabah..
aku nak mak aku pon tabah.....
aku nak dier bersmagat tok truskan khdupan ni.....
aku nak mak aku tgok aku berjaya,,,
aku nak mak aku tgok aku kawen....
aku nak mak aku tgok aku bli rumah....
ckuplah psaan terkilan aku koz ayah aku x sempta nak rase hasil gaji pertama aku,,
ckuplah psaan sedey koz ayahku x sempat nak rase kete baru aku....
ayahku x smpat nak rase ape2 dr hasil aku sendiri...
aku sedey,,aku terkilan,,,
pasni aku nak makesure y mak aku rase sgla2nyer dr aku...
makesure y mak aku tgok aku nikah,,,makesure mak aku bahagia n bangga dgan diri ku,,,,
aku xnak kecewa lg..aku xnak terkilan lg..
ckuplah psaan terkilan ku sekali shaja....
aku dah xde kekuatan klu ape2 tjadi kat mak aku...
korang semua tolong lar doakn agar mak aku chat n panjang umo...
amin,,,,
p/s...sori klu korang bace penin sket,,aku rase cam ayat terabur sket..
sori ek,,,
enjoy ur reading...

3 comments:

LeaQistina said...

again.. ain wat lea nangis lagi.. lea xpeduli.. kali ni lea nak ain ganti balik air mata lea.. huhu.. sedih..

ain.. insyaallah.. lea yakin ain akan jadi anak yang baik dan berbudi pada mak..

kim slm mak ain eh nnt.. hehhe.. da...

zaidharis said...

sorry,
saya bersimpati dengan awak,
actually saya nak cakap saya ada blog baru,
http://puisikuseniku.blogspot.com/,
hope awak akan tabah,
dan mungkin satu hari nanti,
saya akan buat puisi yang sedih menjadi gembira,
insya ALLAH

nodame-san said...

overall ok la citer ko...

hahahhha

 
Design by Amanda @ BloggerBuster