suka ke blog ni?

::: Anniversary :::

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, February 24, 2010

~ KAHWIN~ ngeeee~~~~~~

mesti korang pikir aku ni tengah preparation nak kawen kan? sebab ni lah 1st time aku nak bagi tajuk kawen..xoxoxoxo.

kawen? bagi aku ianya ikatan yg suci. x patut di "kontrakkan" mahupun diperkotak-katik kan.
ianya ada penyatuan 2 hati menjadi 1.(cewah..dah mcam tajuk lagu plak).
setiap pasangan yang mendirikan rumah tangga impian dorang hanya 1 jek(aku rasa la),
iaitu ingin hidup bahagia bersama hingga ke anak cucu cicit piut. macam ending setiap cerita dongeng la happily ever after.

persoalan aku sekarang ni:
kenapa pasangan zaman sekarang berkahwin 2 3 tahun bercerai. ??

  1. padahal masa bercinta, cagu kat tangan pon pasangan dorang kata cantik dan wangi.
  2. kalau yang wanita tatau masak, lelaki sanggup kata masakan dorang the best. lagi bes dari chef wan.
  3. lelaki x berharta,si wanita sanggup meminjamkan duit untuk dijadikan hantaran kepada mereka semula.
  4. lelaki kaki pukul. wanita tu sanggup menadah body nya tok dijadikan punching bag.
  5. wanita tak cantik tapi baik hati.sebelom kawen si lelaki redha dengan ketentuan illahi.kecantikan budi bahasa di utamakan.
TAPI
  1. selepas kawen, bukan kata cagu saje jerawat sebutir kat pipi pon nak kompelin mengalahkan buat salah macam mencalarkan rim baru suaminya.
  2. lepas kawen tatau masak, habis di sumpah seranahnya. kata pemalas la,bodoh la,manja sangat la.
  3. lelaki x berharta selepas kawen pon jadi masalah besar. mula2 memang la isteri tahan dan paham akan kesempitan hidup.tapi bila dah kawan2 tunjuk macam sampai nak terjojol bijik mata, segala daya ketahanan dan imun terus jadi lemah.terus jadik sakit mengalahkan kene penyakit parkinson
  4. lepas kawen masih gak kene pukul, jawapannya see u in icu or see u in court.
  5. lepas kawen, kebaikkan isteri dah jadi no terakhir yang perlu dinilai.

semua sebab2(aku rasa byk lagi) kat atas ni adalah penyebab kepada penceraian. betul x?
sampaikan aku dah jadi phobia dengan perkahwinan. walaupun aku x pernah rasa,tapi bila segala gejala ni dah berleluasa tanpa ada sekatan lagi aku x rasa aku ingin berkahwin. tapi jodoh kan.segalanya ditangan ALLAH.lagipon x semua lelaki itu jahat dan x semua wanita itu baik.

zaman sekarang ni semuanya sebab duit. takde duit babai la lu. x kira ko baik macam aku ni. kalau xde duit jangan harap ko nak berkahwin.. apatah lagi mas kawen kat negeri selangor ni dah naik.(aku n9 la...)

cuba korang renung balik kebahagiaan mak ayah korang(yang veteren la). macam parents aku.
mereka cerai mati. bukan kah itu yg sebaik nya. ini tidak. kenapa mesti cerai 3 4 kali.
dah cukup ke pahala tu tok menjawab di SANA nati?

dan kepada lelaki yang nak kawen 2 3 ataupon 4.kawen la anda selagi mampu dan boleh berlaku adil. dalam islam pon,lelaki boleh kawen 4 tetapi dengan niat kerana ALLAH. bukan kerana nafsu. ingatlah!! tanggungjawab lelaki besar.iaitu menjadi ketua keluarga. segala dosa2 isteri akan suami tanggung.cuba bayangkan ke 4 4 isteri anda membuat dosa(besar atau kecil),
mampu ke anda tanggung azabnya???

kepada wanita,jangan jadi terlalu materialistik.(bukan semua ok) harta itu penting tapi lebih baik harta dunia and akhirat kita seimbangkn jua.lebihkan akhirat pon lagi bagus.(terasa plak aku)

zaman mak bapak kita,mereka dah nikah baru lah kenal antara satu sama lain. malah mereka bahagia hingga akhir hayatnya
tapi sekarang? cinta 10 tahun,kawen tahun ni. tahun depan cerai. dah macam menjadi trend plak dah.

seriau jek aku mendengar nye. harap segalanya akan berjalan lancar dan mintak2 la phobia dalam diri aku ni makin kurang. kalau x...................putih mato omak den.
hahahahaha....

apa yang pasti segala yang berlaku di atas muka bumi ni adalah atas kehendakNYA. kita sebagai umat nye sentiasa lah berdoa semoga kita diredhai ALLAH dunia dan akhirat.


p/s: gambar kat atas tu pic kawen kawan aku.saje nak menempel kat sini.sebab aku tgok pelamin dia lawo.

3 comments:

fecca said...

wahahahahahaha~
macam dh smpai seru je...
ekekekekeke~

tp ak xnk dimadukn... sbb "saidatina khadijah & saidatina fathimah pn tak dimadukan ketika hayat mereka..."

huhuhuhuhu~

*big huggss*

-Ain-Dak In- said...

oit..oit..
ko ni lah..
ko x nmpk ke tulisan bold tu..
phobia..tau x phobia..
hahahahaha..
ntah2 ko yg smpi seru dlu ni..
mane la tau an..
kikikiki..
tau2 sok aku dpt card undangan pink berbau bedak talkum..
hahahahahahaha...

nin said...

lama x bt lawatan... ain.. nasib seseorg x sama, klu dgr pngalaman org mmg ngeri, sy sndiri penah jd mcm mna ain rasa.. tp tu bila kita pk balik.. semua nasib org tu x sama... hope nasib kita smua indah2 n spt pengalaman org lain...

 
Design by Amanda @ BloggerBuster