suka ke blog ni?

::: Anniversary :::

Daisypath Anniversary tickers

Friday, August 12, 2011

Ketika Cinta Bertasbih


SALAM RAMADHAN SEMUA. SEMPENA BULAN RAMADHAN NI AKU NAK REVIEW SIKIT

TENTANG MOVIE/DRAMA KESUKAAN AKU DI BULAN MULIA NI. SEMUANYA GARA2 TENGOK CERITA KETIKA CINTA BERTASBIH DI CHANNEL 141 YG AKAN TAMAT TEMPOH AHAD NI. HAMPEH BUKAN..YA...SANGAT HAMPEH. TAPI TAKPE SEBAB AKU AKAN FOLLOW CERITA NI DEKAT YOUTUBE WALAUPON AGAK SUSAH NAK FAHAM BAHASA DORANG. EKEKEKEKEKEKE..
AHAH..LUPA NAK BAGITAHU.KETIKA CINTA BERTASBIH NI ADA 5 SEMUANYA. MEH AKU NAK LIST KAN DULU DRAMA2 DAN FILM NYE..HUUUU~

  • KETIKA CINTA BERTASBIH 1 (FILEM)
  • KETIKA CINTA BERTASBIH 2 (FILEM)
  • KCB- SPESIAL RAMADHAN (DRAMA)
  • KCB- MERAIH REDHO ILLAHI (DRAMA)
  • KCB- SUJUD KE SUJUD (DRAMA,SEDANG DITAYANGKAN DI INDONESIA)

MEH SINI AKU NAK KENALKAN KORANG DENGAN WATAK2 YANG MENJAYAKAN KETIKA CINTA BERTASBIH NI PLAK.


Yang ni namanya kholidi asadil alam. memegang watak sebagai ustaz abdullah khairul azzam(azzam). dia ni lah hero dalam cerita ni. dalam watak ni dia sangat baik,alim, dan bertanggungjawab sebab dia menjaga 3 org adik perempuannya dengan baik setelah mak ayah dia dah meninggal.
adik2 dia semua perempuan. iaitu husna,lia dan sarah. awek2 ramai batui suka kat dia kerana sikap dia yg baik itu. pernah dicintai oleh elliana, pernah bertunang dengan doctor vivi dan sekarang menjadi satu2 nya suami kepada ustazah anna. dalam ramai yang suka pasti ada yang membenci kan..ahahaha..itu adat..
anyway beliau sangat hansem.. aku jatuh cinta poit..ekekekeke~





yang comel molek berwajah keibuan ni pulak namanya oki setiana dewi ( cuba dengar lagu dia karena hati bicara.mantap poit..).. nama dia dalam KCB adalah ustazah anna althafunnisa. anak kepada pak kyai lutfi. isteri tercinta kepada ustaz azzam. tetapi sebelum bernikah dengan azzam, anna pernah menjadi isteri kepada ustaz furqon selama 6 bulan. kemudian diceraikan dan akhirnya dijodohkan sendiri oleh ayahnya dengan azzam yang memang di cintai sejak dia kenal dekat cairo lagi.dia jumpa azzam kat cairo hanya sekali.tapi dah membuatkan hatinya berdetik. tapi sayang,dia jumpa azzam kembali di indonesia semasa ingin menghantar kad jemputan perkahwinannya dengan furqon kepada adik azzam iaitu husna.
tapi jodoh ditangan allah kan..akhirnya mereka bersatu juga..
part ni memang aku suka gilak...hahahahaha~


























ahah..dia ni kegilaan kakcik aku.toin..toin...
nama dia dude harlino tapi aku panggil dia duda..hahahahaha... dia memegang watak sebagai ustaz ilyas lulusan dari cairo dan india. dia jatuh cinta dengan husna,adik azzam. tapi atas sebab tertentu pertunangan dorang putus lalu mak ilyas jodohkan ilyas dengan fina.tapi ilyas tetap tak boleh melupakan husna. hubungan mereka dia dengan husna pon banyak cobaan nye...kesian bukan..ada aku kesah??kiikikiki..


ni lah dia ustaz furqon. dia jugak director kat stesen radio JPMI..anak orang kaya dia ni. nama sebenar andy arsyil rahman putra. (anak orang pandai2 dia ni)..
pernah jadi suami kepada anna. tapi dekat cairo dulu ada orang aniaya dia dan dia kene HIV.. tapi perkahwinan dia dengan diteruskan juga sebab dia taknak malukan keluarganya.sengal kan. ada HIV tp ada hati nak kawin jugok..alahai... selama 6 bulan kahwin tak pernah pon menjalankan tggjawab as a husband. bila anna mendesak,akhirnya furqon kate dia ada HIV dan anna sgt marah. akhirnya furqon menceraikan anna dengan cara baik..
kemudian dia jumpa husna dan hati dia terpaut. dia melamar husna tanpa pengetahuan ibu bapa nya di jakarta. sebenarnya mak dia dah berkenan sungguh dengan elliana. akhirnya pertunangan dia dan husna putus sebab mak furqon menghina husna..kesian husna beb.




kalau korang nak tahu.nilah orang nye yg memegang watak husna. nama betul dia meyda sefira. adik kepada azzam dan salah seorang penyampai radio kegemaran pendengar dia stesen radio JPMI. lulusan psikologi.sebab tu pendengar suka sebab dia membantu menyelesaikan masalah remaja..
sebab husna ni lah stesen radio itu mendapat sambutan hangat. lepas kecewa dengan ustaz ilyas yang sudah bertunang dengan wanita lain,husna telah terima lamaran furqon dengan hati yg terbuka. tapi sebenarnya husna dan ilyas sangat mencintai antara satu sama lain. cuma ilyas tak nak melukakan hati ibunya manakala husna pula taknak ilyas terus rasa bersalah terhadapnya..
nati dalam drama KCB meraih redho illahi husna ada penyakit jantung..huuu~
kesian beliau.~




watak yg aku nak cite adalah si pemakai tudung pink tu yek. memegang watak sebagai elliana. artis terkenal yang dulunya tidak bertudung. atas sebab ingin menambat hati azzam dan keluarga azzam,beliau tekad tok memakai tudung.cantik bangat..tapi sayang, azzam menjadi milik anna.
kemudian dia jatuh cinta pulak kat furqon dan menantu pilihan mak furqon.tapi furqon lak tak suka kat dia..huhuhu.. lagi lah kesian..~
nama sebenar dia alice norin.


nama sebenar citra kirana kalu x silap aku la. dia lah fina yang ditunangkan dengan ustaz ilyas. watak dia dalam cite KCB tak bape nak best.sbb dia pakai tudung ketika kerja dan ketika berjumpa dengan ustaz. lepas je waktu kerja terus melayang tudungnya dan sanggup naik motor berdua dengan lelaki lain walaupon punyai tunang ustaz. duh...
tapi akhirnya perangai dia kantoi..ustaz ilyas sendiri nampak fina ni tak pakai tudung diluar.








asmirandah ni aku rasa tak perlu kenalkan kot. model iklan axe.hahaha..yang gadis jual hotdog sambil tulis no telefon guna sos kat roti hotdog tu..hahahaha..sangat cute.aku suka gila iklan tu.
doctor vivi adalah watak yang dimainkan nya. bertunang dengan azzam dan apabila azzam kemalangan teruk,azzam melepaskan vivi. lalu mak vivi carikan calon tok vivi. dia cuba untuk setia pada azzam tapi mak dia tetap bertegas nak kahwinkan dia dengan pemuda lain.. haila~ nak buat camno kan..
dalam spesial ramadhan watak vivi ni hanya sedikit saja. dan beliau akan kembali KCB sujud kesujud. cun! lah..hahahahaha.





ustazah qonita ni pernah digosipkan dengan azzam. beliau memang suka pada azzam sebenarnya. tapi dipendam rasa hati tu sebab azzam dah kahwin dengan anna. sian kau qonita..hehehehehe..
tapi don worry. akhirnya qonita menemui jodoh dengan ustaz furqon yang kayo tu. ehehehehe.
nak tahu sape dia ni bolehlah gugel pada nama yasmine wildblood.hehehehe.~










* aku rasa KCB spesial ramadhan ni punyai happy ending. aku tak abis lagi tengok cerita ni sebab dia ada 56 episod semuanya..aku baru tengok episod 20. agagagagaga.pengsan jap~.

* berjela-jela aku review menatang ni kan? hahahahaha..sebab aku dah jatuh cinta dengan semua cerita dari penulis habiburahman el shirazy ni..huhu~mantap!

* ada masa korang dengar la semua ost KCB dan juga ost mihrab cinta..bes jugok wei...~

*aku suka cerita ni sebab ianya penuh dengan percintaan yang islamic. tak perlu adegan pegang memegang..peluk memeluk... salute habis ngan movie ni. tak caya cuba la korang tengok. especially watak azzam dan anna. mereka kat luar memang alim pon. husna juga..yang lain wallahualam..hihihi~

2 comments:

sAkEeNa said...

hahahah...sgt sukaaaaaaaa....tau cte...waaaaa...nk tgk...mkcik ni slalu bg org jeles!

-Ain-Dak In- said...

elleh..lu nak jelos celah mana..mcm la gua yg berlakon dalam cite tuh..

 
Design by Amanda @ BloggerBuster