suka ke blog ni?

::: Anniversary :::

Daisypath Anniversary tickers

Monday, November 03, 2008

kisah sedih aku pd tahun ini..


hmmm,,,ni kisah sedih aku...korang bace pastu renung2kan lar,,,

imbas jap ek,,,
raye ke2 5 thun pas...ayahku y chat walafiat ngadu x sihat bdan..
cipta sejarah ar koz ayahku 1st time x pg ziarah kubur waktu raye....
sejak dr ari tu ayahku x sihat....ayahku asik tdo jer,,,
tp sakit dier x teruk ar...
then 2 3 thun pas,,kchtn dier makin kronik sket ar..
bukan kronik ape,,cume kdg2 dier x sempat nak ke toilet biler nak buang air..
besar or kecik,,,time tu mak aku larat lg nak wat keje2 tu...
pastu thun 2007 aku menganggur...xde keje pas abis blaja,,,
so aku dok kg leh ar tlg2 mak aku,,kemas2,,,
bercucuk tanam,,koz ayahku suker makan sayur...

dlam tmpoh setahun tu,,aku lar jage ayahku,,,
mandikn dier kdg2 klu mak aku x chat,,,
potong kuku dier setiap ari senin,khamis or jumaat,,,,
gunting rambut dier klu pjg sket....
sapukan bedak kat bdan dier,,,,pkikan dier baju n kain pelikat....

so,,klu ayahku buang air kat mane2 aku lar y cucikan..
mule2 mmg aku geli sgt..
tp biler aku pk blik,,,biler lg nak berbakti kat org tua kan...
teringat aku kecik2 dulu,,ayahku selalu mndikn aku,,,
hahahaha..sonok tau,,,,,
skang giliran aku plak,,,,
tp kdg2 mmg ksbran aku hilang...
aku ni panas baran sket,,,kurang penyabar....
so biler ayah aku wat hal,,kdg2 aku termarah dier....
aku ckap xde lar smpi tengking2 tp nada tu nada marah ar...
pastu aku menyesal plak,,tp still wat lg biler ayah ku wat hal...
ain..ain,,x serik2 ko ni....

........................................................................................................................................................................
26hb july..spt bese aku blik kg..aku,kakcik n kaklong dok 1 umah,,,kaklong aku dah kawen...
pas subuh hari tu ktorang blik kg,,,smpi ajer kat umah aku pon kuar kan ar brg2 dlam bonet kete,,
pastu aku gerak msuk bilik,,tetibe mak aku follow aku msuk bilik..tp aku mmg dah bese camtu,,sbb aku ni kire anak ksygan lar...
pastu dier dok kat katil,dier bgtau aku y ayah aku terjatuh pd pg tu gak,,maknenyer ayah aku terjatuh mase aku ondaway blik kg ar,,aku ingat bese2 jer,,,sbb ayahku tgh baring mase aku smpi,,aku x syak ar ape2 y serius ar...tp mmg mak aku dah nangis mase dier citer tu,,
pastu ayah aku bgun tghari tu,,aku tgok dier terkial2 nak bgun,,so aku tolong ar dier bangun,,,
ati aku dah terdetik ar,,ape y terjadi ni,,nape ssh sgat ayah ku nak bgun????

pastu kaklong aku n abg2 aku y lain bwak ayahku g kinik,doc x dpt nak bg kptsan ape2 ar..so doc cdgkan spy bwak ayah ku g spital..
ari ahad dorang bwak ayahku g spital colombia kat seremban,,mmg azab tgok ayahku nak bgun...
doc colombia sah kan y ayahku diserang minor strok...

hmm,,,mak aku mmg dr ari ayahku jatuh lg,air mata dier x abis2 ngalir...
aku pon sedey gak..anak mane y x sedey tgok ibu or bapa sakit...

ari senin pas subuh aku pon blik lar cheras tok keje,,,tp ikutkan ati mmg aku xnak blik,,
aku kesian tgok mak aku sedey sorang2...

pastu ari selasa malam aku dpat bite dr mak aku y ayahku nak dibawa ke spital kjaan sban...
wargh,,,teruk ker skit ayah aku tu???aku rungsing...blurr,,,sedey...
tp aku lalui ari2 y mndtg dgan muker selamber jer...cam xde perasaan..huh..

ari jumaat 1hb ogos,,,aku ader briefing sket ngan bos...
then pon akk aku berbunyi(aku keje 1 opis ngan dier),,tp aku wat derk jer,,maybe kwan dier tpon,,
tetibe akk aku dtg kat aku ngan mate merah,,,,aku dah gelabah ayam,,,aku tye nape kakcik???nape???dier x jwab pertanyaan aku,,dier trus ckap ngan bos aku y dier nak blik skang..
aku rase cam nak jerit jer,,,nape dier x jwab soalan aku tu????
KENAPA???????

then akk aku ckap y mak aku tipon ckap y ayah aku dah kritikal sket...zass,,,aku rase cam sbhgian nyawa aku pon turut diambil,,,
x lengah lg aku trus siap2 then trus blah ngan akk aku biler bos bg green light...
sib baik umah aku x jauh dr tmpt keje...aku tggu k long aku blik dr tmpt keje dier plak...
kakcik aku plak kemas ape2 y ptut...
pas smua selesai,,,aku tggu plak abg ipar aku,,tp kaklong aku ckap y laki dier keje jauh sket arini,,,xleh nak blik skang..
nak xnak aku kene drive even aku bru dpt lesen,,,mmg aku nekad..
ape nak jd,jd lar..
aku x pk ape dah..y pntg aku mesti smpi spital scptnyer....

smpi kat spital mak, abg burn,angah n abglang aku dah ader kat ctu....kbtlan ktorg smpi waktu melawat..ktorg trus g wad tgkat 7b,,,
smpi ajer aku trus menangis tgok keadaan ayahku,,,dgan tiub kat hidung,,,x pki baju,,,
hospital ape ni????aku geram tp kesedihan lebey menguasai diri aku..
abg burn aku ckap y ayahku ader pendarahan dlam prut mlm td...tu ader darah sket kat tiub mkanan dier.....

waktu melawat tghari dah abis,,aku g surau.nak solat zuhur n tggu waktu melawat kul 430 ptg plak....
smpi waktu nye kami semua naik atas...rmi gak lar org2 kg aku melawat,,,
pastu mak aku wat kptsan mengejut,,dier kate dier nak bwak blik ayah aku,,,,
dier dah nekad...
tp doc bg nasihat spy biarkan ajer ayahku di spital koz klu bwk blik umah spital x sediakn oksigen tok ayah ku...
akk2 n abg2 aku wat kptsan nak anto ayahku g kpj sban,,,
mak aku bantah,,tp biler kami pujuk mak aku setuju...

then doc wat surat tok bwak ayahku ke kpj lar.....
tp allah punyer kuase,,,ambulance spital sban ni n kpj xde kosong lg...
aku xtau knape..mmg smua ambulance full booking...
630 ptg aku g solat kat surau tgkat 8,,pastu aku turun aku amik mak aku plak bwak dier ke atas nak solat....dlam kul 650 ptg aku turun ngan mak aku,,
smpi ajer mak aku kat katil ayahku,,ayah aku terus sesak2 nafas...
tp klu korang tgok mesti x percaya y ayahku tgah nazak time tu...
kuasa allah,,korang bayangkan lar,,,mak ku x duduk lg mase blik dr solat tu...
mcm ayahku dah tau y mak aku dah smpi kat ctu...
aku dah cuak.....mak n kaklong ajar ayahku mengucap..
aku tgok ayahku nye gerakan badan makin slow...
nape ngan ayahku??? kakcik ayah ok kan,,,ayah x ape2 kan???
pdhal air mata aku dah mencurah2 kuar..
then doc dtg,,dier pgil ayah ku,,,
pakcik,,pakcik,,,smbil tu tgan dier tepuk2 bdan ayahku....
ayahku dah xde respon...
last skali mak aku ckap dah lar tu doc..dah lar...
jgan lar wat ape2 lg....mak aku dah lemah bdan dier...
kami smua dah nangis....aku lar nangis plak teruk koz aku anak bongsu...
aku tye kakcik aku,,kakcik ayah dah xde ker????hmm,,ayah dah xdekan???
kakcik aku ngangguk jer...ya allah,,beratnye ujian mu ya allah....
tabahkan hati ni ya allah....
korang nak tau ayahku meninggal btol2 5 min lg sblom mase melawat tamat....
kami x tau ape jd klu mase ayah ku meninggal kul 7 ptg ke atas....

semua nya kebesaran allah...korang bayangkan,,5 min lg nak abis mase,,,,,
pas ayahku meninggal,,,leh dikatekan snag ar nak dpt ambulance....
subhanallah....




skang dah hmpir 100 hari ayahku pergi mengadap illahi,...
saat ni bru lar aku terasa khlgan.,aku rase menyesal,,aku rase rindu nak ketip kuku dier,,nak potong rambut dier...
sgla2nyelar....
setiap solat aku xkan lupe sdkahkn al fatihah tok dier...
cume skang ni aku harap dosa aku ngan ayahku diampunkan allah...

adkah dosa aku ni same spt anak derhaka????

so sesape y msih ader mak ayah sayangi dorang ok....
tjukkn kasih syng tu,,jage tingkah laku,,jgan cepat mara...

skang aku tgok abg2 aku syang kat anak dier aku rase jeles...
hmmm,,,,,sedey tau,,,,tp ttap bersyukur koz anak2 buah aku masih ader ayah...


bismillahirrahmannirrahim,,,
ya allah,,ya rabbi ya rasulallah.,,,(3x)

ya allah ya tuhanku,,,
kau lapangkan lar kubur arwah ayah aku mat som b hj bidin,,,
kau terangkan lar kuburnye ya allah,,,
tmpatkan lar arwah ayahku di kalangan org2 y beriman,,
kau ampuni lar dosa nya ya allah...

alfatihah...
amin..amin,,ya rabbalalamin....

2 comments:

LeaQistina said...

hi.. slm ain..

first skali lea nak ucapkan takziah buat ain dan keluarga..

sungguh lea speachless utk comment skrang ni.. yang ada hanya air mata yg sedang mengalir skrang ni..

kagum lea akan ketabahan ain.. namun sebagai sahabat.. apa yang mampu lea katakan hanyalah supaya ain bersabar.. lea sedar.. ianya tak semudah yg disangkakan.. lea sendiri tak tahu andai lea mampu atau tidak utk menghadapinya nanti..

semoga roh ayah ain sentiasa dirahmati Allah selalu.. amin dan insyallah..

kasihnya ibu membawa kesyurga
kasihnya ayah masa berada
berkorban jiwa tanda kasihnya
berkorban raga walau binasa..

begitulah betapa besarnya kasih dari ibu bapa buat anaknya.. semoga kita sentiasa menghargai mereka selagi hayatnya ada.. semoga mereka berbahagia..

eina said...

ina ucapkn takziah buat kak ain dan family...

sebak bile bce page nie...
air mate mengalir tbe2..
terharu pow da...

sngguh p'gorbanan sorg yg b'gelar ibu amat besar kerna insan yg b'gelar ibu spe la kite kt dunia nie..

buat arwah ayahnda kak ain ina doakn smoga ayahnda kak ain d'semadikn ngn tenang ,d'tempatkn d'kalangan org2 yg soleh...
amin...

buat kak ain ina kagum ngn k'sabaran n k;tabahan kak ain dlm m'harungi sume tu...
ina harap kak ain jngn putus asa
n smoga kak ain dpt @ b'jaya ape yg yg impikn...

buat ibunda kak ain ina doakn smoga cpt sembuh n sihat seperti dulu..
amin...

 
Design by Amanda @ BloggerBuster